Λίμνη Κερκίνη. Το διαμάντι των Σερρών

Εναρμονισμένη με τα υλικά της φύσης, στη φθινοπωρινή πλέον σκιά τουΜπέλες (όρος Κερκίνη) και των Κρουσίων, απορροφά τα υγρά μονοπάτια τωνβουνών, συμπροφέρει τους ήχους των πουλιών και των φύλλων που κινούνται στο ρυθμό του φθινοπωρινού αέρα. Η λίμνη Κερκίνη, ένα πραγματικό διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας, διαθέτει μία καταπληκτική και μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, διαφορετική σε κάθε εποχή του χρόνου. Άραγε είναι το φθινόπωρο η καλύτερή της έκφραση;

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκινη αξιοθεατα

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και σήμερα προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ, προσφέρει μία πραγματικά εκπληκτική δυνατότητα για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, παράλληλα με μια γλυκιά εξόρμηση ηρεμίας, δραστηριοτήτων στη φύση και ντόπιων γεύσεων, σε ένα κιτρινοπράσινο σκηνικό με τις γλυκές νότες του ανέμου αυτήν την εποχή του χρόνου.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκινη αξιοθεατα

 

Με πάνω από 300 είδη καταγεγραμμένων πουλιών αποτελεί το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου σε μία αποικία φωλιάζουν 12 διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά και η μοναδική περιοχή στην οποία για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια επεκτάθηκαν τα όρια της περιοχής αναπαραγωγής του απειλούμενου είδους του αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus).

Βόλτα με πλάβες

Δεν θα προλάβετε να δείτε το επιβλητικό πέταγμα των πελαργών, που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κερκίνη, αλλά οι υπόλοιποι φτερωτοί κάτοικοι του υδροβιότοπου προσφέρουν εικόνες που δεν εγκαταλείπουν τη μνήμη ποτέ: οι βουτιές των κορμοράνων στα νερά, προς αναζήτηση τροφής, ανάμεσα σε εντυπωσιακά λευκά και κίτρινα νούφαρα, και το αρχοντικό άπλωμα των φτερών τους, το φθινοπωρινό χρώμα του μανδύα των πελεκάνων, το συντονισμένο φτερούγισμα των αποδημητικών που κρύβουν τον ήλιο, οι ερωδιοί, τα φλαμίνγκο.

Μπορείτε να κάνετε περιήγηση στη λίμνη με πλάβες ή κανό, αρκεί να μην ταράξετε την ατμόσφαιρα του υγροβιότοπου, να επιλέξετε τις πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές, ή να επιδοθείτε σε μια περιήγηση με άλογα.

Τις δύσβατες περιοχές του Εθνικού Πάρκου μπορείτε να τις εξερευνήσετε κάνοντας βόλτα με τζιπ 4Χ4 γνωρίζοντας ακόμη πιο λεπτομερώς τις κρυμμένες ομορφιές του τοπίου.

Από μακριά θα απολαύσετε τα κοπάδια των νεροβούβαλων που διαβούν στην Κερκίνη και κυρίως κοντά στην είσοδο του Στρυμόνα στη λίμνη.

Στην περιοχή του υγρότοπου της Κερκίνης υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της χώρας. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους το οποίο μπορεί να βρει κανείς σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής και δευτερευόντως για το γάλα.

Και πλούσια χλωρίδα

Αυτός ο πλούσιος τόπος δεν είναι δυνατόν να μην περιβάλλεται και από πλούσια χλωρίδα. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.300 είδη φυτών στο Εθνικό Πάρκο, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για κερκινη αξιοθεαταΣτις ελώδεις περιοχές κυριαρχούν τα νούφαρα, η ίριδα, η μέντα, το μυριόφυλλο, το ψαθί, ενώ η δενδρώδης βλάστηση αποτελείται κυρίως από ιτιές, λεύκες, πλατάνους, δρυς, αγριοτριανταφυλλιές, φλαμουριές, ορχιδέες!

 

Ψηλότερα, κυριαρχούν οι οξιές, η ελάτη, τα σκλήθρα, οι καστανιές.

Κοντινές διαδρομές

Στην ευρύτερη περιοχή, στέκονται τα Άνω Πορόια, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις νότιες πτυχώσεις του Μπέλες που ορίζει το τριεθνές. Ο οικισμός διατηρεί τον πολύπτυχο, πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του, συνδυάζοντας ήθη και έθιμα των διαφορετικής προέλευσης κατοίκων του, αφού με το πέρασμα των αιώνων κατοικήθηκε από Βλάχους, Μικρασιάτες πρόσφυγες, Πόντιους και Θρακιώτες.

Η βόλτα στα φυλλόστρωτα αυτήν την εποχή σοκάκια του, πλάι σε μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτίσματα και αρχοντικά, σε πετρόκτιστα μονοπάτια διακοσμημένα πλούσια από τη φύση, προσφέρεται ακόμη και για μονοήμερη απόδραση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στο Μπέλες

Εάν απολαύσετε τα μυστικά της Κερκίνης, μπορείτε να ανηφορίσετε και να ανακαλύψετε και τα βαθύτερα μυστικά του Μπέλες. Ο Βοτανικός Παράδεισος, όπως έχει χαρακτηριστεί το βουνό, για το ιδιαίτερο βοτανικό και ζωολογικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000.

Το φθινόπωρο οι πλαγιές του, υφασμένες με τα χρώματα των κυκλαμίνων και τις γήινες αποχρώσεις στις φυλλωσιές των δέντρων, φτιάχνουν εικόνες με γλυκιά γοητεία. Μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη ορεινή φύση με τετρακίνητο όχημα, με ποδήλατο βουνού ή με λίγη πεζοπορία μέσα από τα σηματοδοτημένα περιπατητικά μονοπάτια. Την περιοχή διασχίζουν με μία πορεία ενωμένα τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6.

Σε μια φανταστική τοποθεσία ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος και πάνω στη διαδρομή των διεθνών περιπατητικών μονοπατιών είναι χτισμένο ένα αριστούργημα αγιορείτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου. Αν έχετε διάθεση, αφιερώστε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη.

Ιαματικές πηγές Αγκίστρου

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται το ακριτικό χωριό Άγκιστρο. Στο Άγκιστρο πηγάζουν τα ιαματικά νερά του χωριού με το Βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ. και τα καινούργια λουτρά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νερά ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρθροπάθειας, δερματοπάθειας, ισχυαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων, μετατραυματικών φλεγμονών, χολολιθίασης κ.λπ. Επειδή όμως η θερμοκρασία του νερού είναι 41° Κελσίου αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα και άτομα με ασταθή πίεση.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγκιστρο λουτρα
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην πρώην Κοινότητα Αγκίστρου (η οποία διαχειρίζεται την πηγή) τηλ.23230 41296, 2323041420-30.

Και λίγη Ιστορία

Η περιοχή έχει να διηγηθεί και αρκετή… Ιστορία, λόγω της θέσης της κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Το οχυρό του Ρούπελ με το μουσείο του, επισκέψιμα κυρίως τα Σαββατοκύριακα, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των συνόρων. Απέχει 3 χλμ. από το τελωνείο του Προμαχώνα και 7 χλμ. από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

Ενδιαφέρον έχει και η επίσκεψη στο οχυρό του Ιστίμπεη, μέσα από το χωριό Νέο Πετρίτσι. Ανηφορίζοντας στα άδυτα του Μπέλες, ξετυλίγεται μπροστά σας και ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.

Γεύση από βουβάλι

Σίγουρα θα γευτείτε βουβαλίσιο κρέας, λουκάνικα και σουτζουκάκια βουβαλιού, ψητό γουρουνόπουλο αλλά και πέστροφες. Οι μακεδονίτικες γεύσεις υπερτερούν, ενώ εξαιρετικός είναι ο καβουρμάς βουβαλιού, που βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή συντήρησης κρεάτων μέσα σε κιούπια, που την έφεραν στην περιοχή της Κερκίνης οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Δε θα φύγετε, αν πρώτα δε δοκιμάσετε τυροκομικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα. Για γλυκό, ενδείκνυται ο σερραϊκός ακανές, με φρέσκο βούτυρο και καλοψημένο αμύγδαλο, αλλά και τα σιροπιαστά όπως τα γνωστά τουλουμπάκια.

Αποτέλεσμα εικόνας για βουβαλι κερκινης

Μπορείτε να προμηθευτείτε ντόπιες μαρμελάδες, παστέλια, μέλι, καρύδες, σάλτσες, λουκούμια, ποντιακές πίτες περέκ, γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα.

 

Απόσταση

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κερκίνη (Κάτω Πορόια) θα διανύσετε 96 χλμ.  Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Άνω Πορόια 97 χλμ. μέσω Κιλκίς με ενδιαφέρουσα διαδρομή αλλά πιο δύσκολο οδικό δίκτυο ή 140 χλμ. από τις Σέρρες με καλύτερο οδικό δίκτυο.

Σχετική εικόνα

Tο e-mesimvria.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.