Η Νέα Μεσημβρία είναι κωμόπολη που βρίσκεται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το κέντρο και υπάγεται στο Δήμο Χαλκηδόνος. Είναι κτισμένη σε λόφους με μέσο υψόμετρο 200 μέτρα και βλέπει τον Θερμαικό κόλπο. Παλαιότερα ανήκε διοικητικά στον πρώην Δήμο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Το όνομά της το πήρε από τη Μεσημβρία της Θράκης στα παράλια του Εύξεινου Πόντου (σήμερα Νέσεμπαρ, Βουλγαρία). Οι εναπομείναντες Μεσημβρινοί έφυγαν από την Ανατολική Ρωμυλία και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία όπου δημιούργησαν τη Νέα Μεσημβρία.
 
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 3.048 κατοίκους και διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την αμπελουργία, παράγοντας τα περίφημα ντόπια κρασιά και τσίπουρα Μεσημβρίας.
 
Χωροταξικά η Νέα Μεσημβρία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και απέχει απ αυτήν 18 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη πάνω σε λοφίσκους με την νότια πλευρά της να είναι ομαλή. Η συνολική έκταση της είναι 32066m2, έχει υψόμετρο 150μ και πληθυσμό 3050 κατοίκων (2011). Βόρεια συνορεύει με το Ξηροχώρι, νότια με την Αγχίαλο, ανατολικά με τον Πεντάλοφο και δυτικά με το Βαθύλακο. Δεν έχει πολλά νερά και ο βαρδάρης το χειμώνα είναι συχνός και παγωμένος. Το καλοκαίρι επικρατεί ξηρασία. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η καλλιέργεια δημητριακών, η κτηνοτροφία και η αμπελουργία.
 
Με το νόμο Καποδίστρια Ν. 2539/1997 το 1998 η Νέα Μεσημβρία μαζί με άλλα 5 χωριά (Άγιος Αθανάσιος, Αγχίαλος, Βαθύλακος, Γέφυρα και Ξηροχώρι) και σύμφωνα με ΦΕΚ 244 Α/4-12-1997 καταργήθηκε η κοινότητα Νέας Μεσημβρίας και εντάχκτηκε στο Δήμο Αγίου Αθανασίου με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο. Στο πλαίσια της νέας αυτοδιοίκησης και του σχετικού νόμου ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010 για τη νέα αποκεντρωμένη διοίκηση, ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο νέο Δήμο Χαλκηδόνας με έδρα τα Κουφάλια και ιστορική έδρα την Γέφυρα. Στο διευρυμένο πλέον Δήμο συνυπάρχει με άλλα 16 χωριά.
 
 
Στην αρχή του 20ου αιώνα ονομαζόταν Μπονάρτσα,οι κάτοικοι ήταν γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες. 1915 80 με 90 οικογένειες προσφύγων από την Θράκη εγκαθίσταται στον συνοικισμό Μπονάρτσα 1918 με Βασιλικό διάταγμα ανακηρύσσεται ως Κοινότητα Μπουγαρίοβου, με έδρα το Μπουγαρίοβο συμπεριλαμβάνοντας και τους εξής οικισμούς: Τοψίν, Καβακλί, Σαρί Ομίρ, Σαλαμβούργο, Βαθύλακο, Δέρμιτσα, Ίγγλις και Σαμλή. 1920 εγκαθίστανται στο Μπουγαρίοβο οικογένειες από τον Πόντο και τον Καύκασο. Το 1926 μετονομάζεται σε Κοινότητα Καραβίας προς τιμή του Έλληνα οπλαρχηγού Καραβία που έδρασε στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το Μάρτιο του 1926 εγκαθίστανται νοτιοανατολικά της Καραβίας 288 οικογένειες από την Μεσημβρία του Εύξεινου Πόντου σε σπίτια του εποικισμού και τους δίνονται 30 στρέμματα αγροτικού κλήρου ανά οικογένειαΤο 1960 η Κοινότητα μετονομάζεται σε Νέα Μεσημβρία όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Σήμερα η κωμόπολη της Νέας Μεσημβρίας αριθμεί περίπου 3500 κατοίκους, αρκετοί απ’ τους οποίους ασχολούνται με την αμπελουργία παράγοντας τα περίφημα ντόπια κρασιά και τσίπουρα Μεσημβρίας Από το 1999 μαζί με τις πρώην κοινότητες Βαθύλακο, Γέφυρα, Κάτω Γέφυρα, Νέα Αγχίαλο, Ξηροχώρι ανήκει στον νέο Καποδιστριακό Δήμο του Αγίου Αθανασίου. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μερικές φωτογραφίες με επεξηγήσεις 
 
 
 
 
 
 
Στην Νέα Μεσημβρία φτιάχνουν κόλλυβο που ευλογείται όπως και ο αγιασμός. Στη συνέχεια γίνεται κανονικό μνημόσυνο για τον Άγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο με κονιάκ, καραμέλες και μπισκότα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δεξιώνεται κατόπιν την αμπελουργική κοινότητα σε ταβέρνα του χωριού με γλεντά και κρασί. Όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πήραν αμπελουργικό κλήρο και φύτεψαν πολλά στρέμματα αμπέλια. Γιορτάζουν λοιπόν τον προστάτη των αμπελουργών αφενός για να κρατήσουν το έθιμο που έφεραν από τα αμπέλια της ελληνικής Μεσημβρίας, από όπου μάλιστα εξαγόταν πολύ καλό κρασί, και αφετέρου για να εξασφαλίσουν εκ νέου τη συνδρομή του Αγίου Τρύφωνα, την πρώτη Φεβρουαρίου. ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
 
 
 
 
 
 
 
Στους αμπελώνες καλλιεργείται ο Ροδίτης. Συνοινοποιείται με το επίσης λευκό Ζουμιάτικο για την παραγωγή του λευκού Τοπικού Οίνου Μεσημβρίας. Το κλίμα της περιοχής αλλά και η τέχνη της αμπελουργίας που έφεραν μαζί τους οι Μεσημβρινοί από την πατρίδα, είχε ως αποτέλεσμα το αγρόκτημα της Νέας Μεσημβρίας σήμερα να αποτελείται κατά το μεγαλύτερο του μέρος από αμπελώνες. Η ποιότητα του κρασιού που παράγεται από τους βιολογικούς πλέον αμπελώνες της Νέας Μεσημβρίας, είναι εξαιρετικά υψηλή και το κατατάσσει ήδη στις πρώτες θέσεις της Ελληνικής Οινοποιίας Σήμερα καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα αμπελώνες και είναι ανεπτυγμένες 42 οικογενειακές επιχειρήσεις
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας ιδρύθηκε το 1982 από ομάδα νέων της Νέας Μεσημβρίας με σκοπό την διατήρηση της λαϊκής παράδοσης, την πολιτιστικής μας κληρονομίας, την καταγραφή των λαϊκών θρύλων και παραδόσεων, ηθών και εθίμων και την αναβίωση τους. Για τους σκοπούς αυτούς ο σύλλογος διατηρεί σήμερα 16 χορευτικά τμήματα με 340 χορευτές, όπου διδάσκονται χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, τμήμα χορωδίας, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με 3000 τίτλους βιβλίων, Λαογραφικό μουσείο με 500 περίπου εκθέματα, κινηματογραφική λέσχη και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Επίσης διαθέτει πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών και εκδίδει εφημερίδα, ιστορικά λευκώματα και DVD.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στην Ν. Μεσημβρία λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Το 1928 χτίζεται το πρώτο σχολείο το οποίο ολοκληρώνεται το 1931, Το 1960 με δωρεά της οικογένειας Δαμάσκου της Ζωής και του Κυριάκου οι οποίοι κατάγονταν από τη Μεσημβρία της Ανατολικής Ρωμυλίας και ήταν κάτοικοι των Η.Π.Α. χτίζεται το Γυμνάσιο Νέας Μεσημβρίας. Το σχολείο ονομάστηκε Δαμάσκειο Γυμνάσιο Ν. Μεσημβρίας. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή πληροφοριών : Slideshare.net - Youtube - Wikipedia.org
 
 

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε τρεις κάλπες μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: περιφέρειες, δήμους, κοινότητες. Το περιθώριο που έχει ο ψηφοφόρος να σταυροδοτήσει υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κυμαίνεται κυρίως με βάση τον αριθμό εδρών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα πράγματα είναι απλά στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο πολίτης θα ψηφίσει υποψηφίους μόνο από την περιφερειακή του ενότητα.

Δύο εκδοχές υπάρχουν για τους δήμους:

α) Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια . Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έναν έως και τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

β) Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό:

1) σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί,

2) σε έναν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Τη δεύτερη Κυριακή, όπου οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό και ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

Τέλος, όσον αφορά τις κοινότητες, οι πολίτες μπορούν να σταυροδοτήσουν έως δύο υποψηφίους συμβούλους για συμβούλια άνω των 300 κατοίκων. Για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως έναν μόνο σταυρό, υπέρ του υποψηφίου προέδρου της προτίμησής του.

Σταυροί προτίμησης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αριθμός εδρών                            Μέγιστος αριθμός
εκλογικής περιφέρειας              επιτρεπόμενων σταυρών
(περιφερειακής ενότητας)

1-3                                                      1
4-7                                                      2
8-12                                                    3
13 και άνω                                          4

ΔΗΜΟΙ

Α. Μία ενιαία
εκλογική περιφέρεια                          3

Β. Περισσότερες από μία
εκλογικές περιφέρειες
1-3                                                    1+1
3 και άνω                                          3+1

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Άνω των 300 κατοίκων                     2 (για συμβούλους)
Κάτω των 300 κατοίκων                   1 (για πρόεδρο)

Αν λάβετε μήνυμα απο άγνωστο αποστολέα πως το mailbox σας έχει γεμίσει και πρέπει να κάνετε κλίκ σε κάποιο link για να διορθώσετε το πρόβλημα αγνοήστε το και διαγράψτε το!

Ένα δείγμα τέτοιας απάτης φαίνεται παρακάτω

Προειδοποίηση: Έχετε υπερβεί την ποσόστωση γραμματοκιβωτίων στρογγυλής θυρίδας και τώρα έχετε προβλήματα πρόσβασης στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του διακομιστή μας. Η ποσόστωση λογαριασμού ηλεκτρονικού σας κυκλώματος θα πρέπει να αναβαθμιστεί αμέσως ....
 
Συνεπώς, πρέπει να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επικυρώσετε τις ταυτότητες του λογαριασμού σας για να επιτρέψετε την αναβάθμιση και να μας επιτρέψετε να πραγματοποιήσουμε συντήρηση στο λογαριασμό σας στο roundcube / webmail.
 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΕΤΕ ΤΟ ΟΡΙΟ  (ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ LINK!!!)
 
Εάν αυτό το πρόβλημα δεν επιλυθεί μέσα σε 48 ώρες, ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας θα απενεργοποιηθεί μόνιμα. Λυπούμαστε για την ενόχληση και σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
 
Γρήγορη επικοινωνία μέσω Webmail ADMIN
© 2019 Roundcube.net, όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

 

Όλα τα σχετικά μηνύματα είναι παγίδα και το link που σας οδηγούν μπορεί να προκαλέσει απλά με το άνοιγμα του πολλά προβλήματα στο σύστημα σας ή απλά να ενεργοποιήσει κάποιο Trojan - Δούρειο Ίππο στον υπολογιστή σας.

Η σημερινή ημέρα πέρα απο την Ημέρα Βιβλίου έχει καθιερωθεί απο τον ΟΗΕ και σαν Ημέρα Αγγλικής Γλώσσας και γιορτάζεται επίσης στις 23 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή παραδοσιακά παρατηρείται σαν τα γενέθλια της γλώσσας αλλά  και σαν  ημερομηνία θανάτου του William Shakespeare. 
Η ξεχωριστή αυτή ημέρα είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του 2010 του Τμήματος Δημόσιας Πληροφορίας, η οποία καθιέρωσε γλωσσικές ημέρες για κάθε μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού. Στόχος των γλωσσικών ημερών του ΟΗΕ είναι να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία καθώς και να προωθήσουν την ίση χρήση και των έξι επίσημων γλωσσών σε ολόκληρο τον Οργανισμό.
 
Οι επίσημες ημέρες γλωσσών είναι οι εξής:
 
Αραβικά (18 Δεκεμβρίου)
Κινέζικα (20 Απριλίου)
Γαλλικά (20 Μαρτίου)
Ρωσικά (6 Ιουνίου)
Ισπανικά (23 Απριλίου)
 
Οι Ημέρες Γλωσσών στο ΟΗΕ στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση, με στόχο την αύξηση της συνειδητοποίησης και του σεβασμού της ιστορίας, του πολιτισμού και των επιτευγμάτων καθεμιάς από τις έξι γλώσσες που χρησιμοποιούνται μεταξύ της κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, τα καθήκοντα των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν έξι ξεχωριστές μέρες, κάθε μία από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού.
 
 
Σελίδα 1 από 17