Οι ομάδες ποδοσφαίρου του δήμου Χαλκηδόνας. Υπό διάλυση πολλοί ιστορικοί σύλλογοι.

Συνεχίζονται τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Μ. κανονικά. Μια ματιά στις ομάδες που έχουν έδρα τα χωριά του Δήμου Χαλκηδόνας δεν μπορεί παρά να μας απογοητεύει. Πολλές και μάλιστα ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν κατέβηκαν στο πρωτάθλημα και είναι υπό διάλυση. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι η εικόνα:

 ΠΑΟ Κουφαλίων:  Περνάει μια φάση μεγάλης δυναμικής και πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α 1 κατηγορίας. Φαίνεται ότι είναι ένα από τα φαβορί για άνοδο στη Γ΄Εθνική. Πέρσι κατέκτησε το κύπελλο της Ένωσης. Πολύ καλά λειτουργούν όλα τα τμήματα υποδομής. Διαθέτει  βοηθητικό γήπεδο και προπονητήριο.

Σχετική εικόνα

Αναγέννηση Χαλκηδόνας: Αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία και βρίσκεται στην 6η θέση. Τα τμήματα υποδομής λειτουργούν σε καλό σχετικά επίπεδο.

 

Α.Ο.Κ. Αγ. Αθανασίου: Αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία και βρίσκεται στην 1η θέση. Δείχνει ότι θα πρωταγωνιστήσει και θα διεκδικήσει την άνοδο. Στον Α.Ο.Κ. αγωνίζονται ο Μιχάλης Τάφα, ο Ανδρέας Μυτής και ο στρατευμένος Μαργαρίτης Κοσμίδης που προέρχονται από τη Ν. Μεσημβρία.

Μακεδονικός Γέφυρας: Σε πτωτική φάση βρίσκεται η ομάδα της Γέφυρας. Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Α΄κατηγορίες αλλά ο κόσμος δεν ακολουθεί την ομάδα. Η ακαδημία λειτουργεί αλλά όχι σε πολύ καλό επίπεδο.

ΜΑΣ Αγχιάλου: Αγωνίζεται στη Β΄κατηγορία. Ξεκίνησε τη χρονιά με φιλοδοξίες αλλά προβληματίζει με τα αποτυχημένα αποτελέσματα. Λειτουργεί τμήμα υποδομής και κορασίδων. Για τα δεδομένα της ομάδας βρίσκεται σε πολύ καλή φάση. Στο ΜΑΣ Αγχιάλου αγωνίζονται ο Δημήτρης Μπαξεβάνης, ο Κώστας Αρβανιτίδης, ο Χρίστος Τσαρτσάρης και ο Διονύσης Κεσίδης που προέρχονται από τη Ν. Μεσημβρία.

Μακεδονικός Μ. Μοναστηρίου: Στη Β΄κατηγορία και στις πρώτες θέσεις του ομίλου. Δεν διαθέτει ακαδημία.

Φίλιππος Ελεούσας: Στη Β΄κατηγορία. Διατηρείται χάρις στις προσπάθειες ελάχιστων ανθρώπων που εδώ και χρόνια ασχολούνται με την ομάδα με πενιχρά έσοδα αλλά και με πολλούς παίκτες από τα γύρω χωριά.

Θρίαμβος Παρθενίου:  Παρόμοια κατάσταση. Αγωνίζεται στη Β΄κατηγορία και καταφέρνει να διατηρείται στη μέση της βαθμολογίας. Ακαδημίες και τμήματα υποδομής δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Αναγέννηση Προχώματος: Αγωνιστικά η ανδρική ομάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας στη Γ΄κατηγορία. Τα τμήματα υποδομής όμως λειτουργούν σχετικά καλά και δείχνει να υπάρχει μια προοπτική.

Δάφνη Ακροποτάμου: Παρόμοια κατάσταση με την ομάδα του Προχώματος. Στην τελευταία θέση της Γ΄κατηγορίας η ανδρική ομάδα. Ακαδημία δεν υπάρχει.

Ας δούμε τώρα τις απουσίες των ομάδων που έχουν φτάσει πλέον σε αριθμό ρεκόρ:

Α.Ο. Μεσημβρίας:  Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η ομάδα δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Μόνο τα τμήματα υποδομής λειτουργούν παρά  τα προβλήματα. Το μόνο ευχάριστο είναι η καλή οργάνωση της ακαδημίας. Τα παιδιά προπονούνται στις εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ και σύμφωνα με τους προπονητές το επίπεδο είναι πολύ καλό.

Σμυρναϊκός Βαθυλάκκου: Η αδιαφορία των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν και λειτουργούσαν την ομάδα έφερε την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Υπολειτουργούν τα τμήματα υποδομής.

Δόξα Αδένδρου: Πλήρης απαξίωση και απογοήτευση σε όλα τα επίπεδα και για την ιστορική ομάδα από το Άδενδρο.

Ολυμπιακός Λουδία: Η ομάδα του Λουδία για δεύτερη χρονιά δεν δηλώνει παρούσα στο πρωτάθλημα.

Απόλλων Καστανά: Μετά από χρόνια ο κ. Γιάννης Αβραμίδης  αποφάσισε να σταματήσει την ενασχόλησή του με την ομάδα και όπως ήταν φυσικό ήρθε το τέλος.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ομάδες του δήμου Χαλκηδόνας.

 Οπωσδήποτε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πλέον οι παράγοντες. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα αφιερώσουν χρόνο από το χρόνο τους για να ασχοληθούν με τα κοινά. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν το μεράκι τους. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της αδυναμίας στήριξης των τοπικών κοινωνιών στα άτομα αυτά. Έτσι οι ομάδες οδηγούνται στο μαρασμό και δυστυχώς την πληρώνουν τα παιδιά. Όπως λένε, όποιος ασχολήθηκε με ομάδες, συλλόγους, κλπ δεν άκουσε ποτέ ένα ευχαριστώ,  ούτε μια καλή κουβέντα. Δηλαδή μπήκε σε μια διαδικασία απασχόλησης, αφιέρωσε αρκετό από το χρόνο του, ενδεχομένως έδωσε και χρήματα όταν χρειάστηκε, και στο τέλος άκουσε παράπονα και  εισέπραξε κακία για διάφορους λόγους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σχετική εικόνα

Ένας άλλος λόγος που οδηγούνται σε μαρασμό οι αθλητικοί σύλλογοι είναι η αδυναμία στήριξης του Δήμου. Φέτος πάρθηκε απόφαση να δοθούν κάποια χρήματα στους αθλητικούς συλλόγους του δήμου. Η διανομή του χρηματικού ποσού έγινε με βάση την κατηγορία που παίζει μια ομάδα. Τεράστιο λάθος. Την ανάγκη οικονομικής στήριξης δεν την έχουν οι ομάδες που πάνε καλά και λειτουργούν άψογα. Την ανάγκη την έχουν οι ομάδες που έχουν τμήματα υποδομής. Στήριξη και βοήθεια θέλει ο αδύναμος για να πλησιάσει το δυνατό, όχι ο δυνατός για να γίνει δυνατότερος. Κανένας δεν έκατσε να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας παράγοντας που αποφασίζει να προσφέρει στο χωριό του ασχολούμενος με τον αθλητισμό. Στο γειτονικό δήμο Δέλτα όμως δεν συμβαίνει αυτό. Οι αθλητικοί σύλλογοι προοδεύουν, τα γήπεδα είναι γεμάτα. Κάθε χωριό έχει κλειστό γυμναστήριο και οι νέοι έχουν διέξοδο να ακολουθήσουν το αγαπημένο τους σπορ. Ο δήμος Δέλτα όμως έχει αντιδήμαρχο αθλητισμού, τον κ. Δημήτρη Σκουλαριώτη που ασχολείται με όλα αυτά και είναι γνώστης των προβλημάτων καθώς ο ίδιος υπήρξε αθλητής, προπονητής αλλά και παράγοντας. Δεν είναι μόνο το οικονομικό ζήτημα στο οποίο οι σύλλογοι του γειτονικού δήμου βλέπουν μεγάλη βοήθεια. Είναι η δυνατότητα πρόσβασης που έχουν στη δημοτική αρχή για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

 

Κλείνω με την ευχή, τον επόμενο χρόνο να δούμε περισσότερες ομάδες να ενεργοποιηθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ.

Tο e-mesimvria.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.